top of page
  • AB Ballonvaren

Ballonvaart ’s ochtends of ballonvaart ’s avonds? Het perfecte moment voor een veilige vlucht

De invloed van thermiek op een luchtballon

Ballonvaren wordt meestal in verband gebracht met avontuurlijk reizen en spreekt heel veel mensen aan. Veel ballonvluchten vinden hoofdzakelijk in de ochtend en avond plaats. Je zou denken dat dit voornamelijk vanwege de schitterende en oogverblindende panorama's is die vaak te zien zijn bij zonsopgang of zonsondergang. Maar dit is niet de enige reden om juist op die momenten met de luchtballon te reizen. De rustige atmosfeer aan het begin en het einde van de dag verzekert een stabiele en veilige ballonvaart.



ballonvluchten

Kalme en koudere atmosfeer in avond en ochtend

In de loop van de dag wordt de buitenlucht onder invloed van de zon opgewarmd. Hierdoor ontstaat er een opwaartse beweging van de lucht en op andere plaatsen neemt de luchtdruk af. Dit wordt ook wel thermiek genoemd. Voor een ballonvaart kan zo’n onverwachte stijging en daling van de lucht minder handig zijn. Als ballonvaarder is men overgeleverd aan de elementen, en wordt u het liefst zo min mogelijk uit koers gebracht. Dit geldt ook voor de wind die veelal in sterkte toeneemt naarmate de dag vordert, om vervolgens weer te gaan liggen bij het vallen van de avond. Om een ballonvaart onder de meest gunstige omstandigheden te laten verlopen, kiest u het beste voor een vertrek, vlucht en landing in de morgen of avond.


Maatregelen voor een veilige ballonvaart

Wie een veilig tochtje met een luchtballon wil maken, vertrouwt op de deskundigheid van de stuurman. De piloot doet er alles aan om goed voorbereid en op het juiste moment te vertrekken. Een check van de huidige weersomstandigheden en het bestuderen van de weersverwachting maken deel uit van de totale procedure. Ook een controle van het materieel is belangrijk om problemen onderweg te voorkomen. Goed voorbereid is het halve werk en de ballon doet de rest!


Hebt u inmiddels ook zin gekregen in ballonvaren en wilt u ook eens een ballonvlucht meemaken onder deskundige begeleiding in de regio Gent en het Waasland? Neem dan snel contact op om een ballonvaart te reserveren.



11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page