top of page
  • AB Ballonvaren

De geschiedenis van de ballonvaart

Hoe is ballonvaren ontstaan?

Honderden jaren geleden al had de mens interesse om het luchtruim te verkennen en de vogel te volgen in zijn talent: vliegen. In 1783 pasten de Franse gebroeders Montgolfier hun kennis van het feit dat warme lucht stijgt, toe door doeken aan elkaar te knopen en daarin warme lucht te creëren. Dit deden ze met een vuur onderaan de ‘ballon’ van doeken, die wel degelijk kon opstijgen. Zo ontstond de allereerste ballonvaart. Die duurde evenwel slechts 10 minuten en geraakte 2 kilometer ver. Hun tweede ballonvaart gebeurde kort daarna en was meteen de eerste bemande ballonvaart: de passagiers waren een schaap, een haan, en een eend!Hoe verliep zo’n ballonvaart in de 18de eeuw?

Eerst en vooral moest het doek gevuld worden met warme lucht. Die ontstond door het verbranden van stro in een ketel, bevestigd aan de ballonmond. De hete lucht steeg en liet de ballon haar typische vorm aannemen. Onder de ketel hing, net zoals dat nog steeds zo is, een mand waarin de passagier klom om mee te varen. In die tijd kon de passagier echter niet gewoon genieten: er moesten constant brandjes geblust worden in de stroketel. Dat gebeurde met natte sponzen aan een lange stok die bediend werd vanuit de mand.


Ballonvaarten doorheen de eeuwen

De ontwikkelingen in de ballonvaart volgden elkaar snel op. Nog geen 5 jaar nadat de allereerste ballon opsteeg, waren er stevige en betrouwbare exemplaren waarmee grotere experimenten konden plaatsvinden. Ook bleken heteluchtballonnen interessant voor gebruik tijdens oorlogsvoering. Al snel had het Franse leger interesse: in 1794 ging de eerste militaire luchtverkenning per luchtballon door. In 1978 werd de Atlantische Oceaan overgestoken per heteluchtballon, in slechts zes dagen! En dat over een afstand van 5000 kilometer. Tegenwoordig zijn de materialen en de vaartechnieken van het hoogste niveau en gebeuren ballonvaarten vooral recreatief.


Wil je ook graag eens met een ballon varen? Contacteer dan nu AB Ballonvaren en boek jouw ballonvaart!

10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page